Spaningar

…och den ljusnande framtid är vår……

Under veckan som gick hade jag förmånen att vara med om studentfirande när bonusdottern tog studenten. I och med detta kan jag inte låta bli att tänka på vad dessa studenter blir ”matade” med när det handlar om förutfattade meningar och valda sanningar från andra omkring, speciellt när de nu ska ut i arbetslivet (eller plugga vidare).

Jag slås ofta av hur många ”sanningar” våra barn, ungdomar och studenter utsätts för varje dag. ”Sanningar” som talar om för oss hur det egentligen är. ”Du förstår, så här är det. Du kommer inte att få något jobb nu när marknaden är som den är.” Snacka om att sätta begränsningar för vad som är möjligt för dessa som ska ut och forma framtidens samhälle. Att det dessutom finns många inbyggda och begränsande sanningar i vårt samhälle hjälper inte heller till enligt min mening.

 

Jag minns när jag tog studenten så sa många till mig att: ”Jag undrar vad du nu ska FÅ för fint jobb!” VADÅ FÅ? Jag är av den åsikten att vill jag något med mitt liv så får jag ta tag i det själv. Ingen ska sätta begränsningar om vad som är möjligt och inte möjligt för mig. Initiativet och drivet måste komma inifrån mig själv. Utan att bli alltför politisk så menar jag att vi har skapat ett samhälle som gjort många ungdomar passiva med ”saftigt” inskränkta och begränsande ramar om vad som gäller och är möjligt. Jag menar att vi mer tydligt och mer målinriktat behöver arbeta med att stärka våra ungdomar och inte sätta begränsningar om vad som är möjligt. Att de dessutom kan sortera i vad som är vad och förstå att uttalandet är från en enskild människas egna förutfattade meningar, tro, värderingar eller generaliseringar och inte en allmän ”sanning” (dvs att ALLA tycker så här) är också en nödvändighet tror jag. Jag anser därför att vi tidigt behöver lyfta in ämnen i skolan som kommunikation/egen utveckling/ entreprenörskap mm för att stärka våra ungdomar och utveckla sig själva bl a genom att utforska sin inre drivkraft och utveckla egna idéer.

 

Sist vill jag passa på att nämna en utmärkt stiftelse/organisation som bl a försöker verka för ovanstående och det är Drivhuset (www.drivhuset.se). Drivhuset är en stiftelse vars syfte är att underlätta för studenter att utveckla egna idéer och starta egna företag. Jag arbetade själv på Drivhuset i Karlstad 1994-1995 och kommer ihåg hur kul och utvecklande det är att utveckla och driva egna idéer. Så fram för fler sådana initiativ!

 

Stå på dig, så ingen annan gör det!

 

Sommarhälsningar från Peter

 


2009-06-10 Peter N