Spaningar

När blir kunskap en kompetens?

”Lär känna och lyssna på dig själv så att du vet när du ska säga ja och när du ska säga nej både till dig själv och andra och våga säga ifrån.”

En vän till mig berättade att hans 14-åriga dotter hade blivit upprörd över ett brev från skolledningen som hade skickats hem till alla elever och föräldrar. De skrev att eleverna aldrig hade presterat så bra som de hade gjort den sista tiden. Dottern blev upprörd för att hon och flera av hennes vänner aldrig hade mått så dåligt som just under denna period. Hon skrev i sin tur ett brev och berättade om hur tufft det är att bli pressad av alla prov och läxor, ha hormoner som rusar i kroppen samtidigt som hon undrar mycket över vem hon är, relationer till andra och oroar sig för framtiden. ”Måste vi proppa in allt i skallen på en gång just nu?  Ska vi lära oss eller proppa in i skallen och glömma?” Hon skickade brevet till rektor, skolledning och Jan Björklund.

Rektorn reagerade snabbt och bjöd in henne och hennes föräldrar till ett möte. På detta möte tackade han min väns dotter för att hon fanns. ”Det behövs fler människor som du som säger ifrån när det går för långt.”

Det som rektorn gjorde var för mig tecken på ett gott ledarskap för han mötte henne där hon var och tog henne på allvar. Jag vet inte om den här rektorn höll med henne i allt men han visade att han respekterade henne och hennes åsikter. Han visade också att hon hade rätt att säga ifrån och att han tycker att det är en viktig kompetens.

Du kanske undrar vad hon fick för svar från Björklund?
Inte ett ord.

Vilken modig tjej, tänkte jag när min vän hade berättat färdigt. Det händer inte allt för sällan att jag genom jobbet träffar vuxna som kör över sig själva eller och som har problem med att säga ifrån. Jag kan i ärlighetens namn fega ur själv ibland. Jag intervjuade två framgångsrika, mycket omtyckta ledare, en kvinna på en hög post inom bankväsendet och en manlig professor /klinikchef. Jag ställde frågan: Om du fick föra vidare en sak till yngre ledare vad skulle det vara?
”Lär känna och lyssna på dig själv så att du vet när du ska säga ja och när du ska säga nej både till dig själv och andra och våga säga ifrån ” Båda hade fått problem med hjärtat runt 50-årsåldern och kopplade det till att de inte riktigt behärskade denna kompetens. Bankkvinnan sa att hon inte trodde att det hade gjort henne mindre populär snarare tvärtom.

Regeringen med Jan Björklund i spetsen talar mycket om disciplin och ordning i skolan. Jag tror inte att vi kan kräva respekt av våra unga. För mig är det sant att om jag visar respekt så får jag det tillbaka. Det är åtminstone större chans.

Jag håller med om mycket i Hans Wirstams artikel.

www.dt.se/opinion/ledare/article382932.ece

2009-03-18 Ewa