Spaningar

Höger hjärnhalva kommer styra världen?

Värdet i företagen skapas allt mindre i den logiska vänster hjärnhalvan och allt mer i den kreativa högra hjärnhalvan, skriver Daniel H. Pink i sin bok ”A whole new mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future”.

Hur är det överhuvudtaget möjligt att leda ett företag med högerhjärnor?

Pink skriver: ”Det är annorlunda. Jag tror inte att de traditionella strukturerna och de traditionella modellerna för belöning och bestraffning fungerar så bra. I stället för att hota och muta människor till att göra saker de inte vill, är nyckeln att skapa en kontext som tillåter människor att göra det de vill göra. Det betyder att du måste hålla alla ansvariga för sina resultat. Men det betyder också att du måste skapa stor frihet, många möjligheter att utvecklas och skapa en känsla av mening och mål i organisationen.”

 

(Läs VA artikeln här: http://www.va.se/nyheter/2006/11/27/hoger-hjarnhalva-kommer-st/index.xml)

 

Det glädjer mig att läsa en artikel som denna. Jag håller verkligen med om att det är viktigt för framtidens utveckling att höger hjärnhalva får medverka i företagandet. Enkelt beskrivet står höger hjärnhalva för kreativitet, skapande, fantasi och spontanitet och vänster hjärnhalva för logik, språk, teknik och information.  Jag slås dock av en sak som ofta sker i mediala sammanhang, dikeskörningen.

Hur kommer det sig att enbart höger hjärnhalva skulle styra världen när vi är begåvade med en höger och en vänster hjärnhalva? Eller varför skulle exempelvis kvinnor leda bättre än män?

Om något är i obalans är det möjligtvis klokt att ta en sväng ner i det andra diket för att sedan komma upp på vägen igen. Inte stanna i det andra diket.

Så mitt tips blir använd hela hjärnan i organisationerna. Sträva efter att skapa balans mellan hjärnhalvorna i olika aktivitetsramar. Låt kreativitet, skapande, brainstorming, upplevelser, helhetsperspektiv och fantasi (höger hjärnhalva) bli lika viktigt som logik, struktur, information, detaljer och språk (vänster hjärnhalva).

 

Stor solig kram Niina


2009-04-23 Niina