Spaningar

Balans i livet, en omöjlighet?

Mycket i samhället tenderar att gå fort och ännu fortare och hur försöker vi lösa detta?

Julen närmar sig med stormsteg och för min egen del så känner jag att tiden springer på lite för fort. Mycket att göra både i jobbet och i privatlivet gör att det är svårt att hinna med allt som ska göras. Kroppen protesterar utifrån stress med bl a munsår, ondare i ryggen och ansiktet är blekare än någonsin. Varför blir det då så här när jag själv vet vad jag behöver och ändå inte prioriterar det som verkligen behövs?

 

Mycket i samhället tenderar att gå fort och ännu fortare och hur försöker vi lösa detta? Jo, ofta genom ”snabba” lösningar i form av nya superpiller, snabba metoder och springa fortare.  Lösningen ligger inte här utan i motsatsen tror jag, dvs i det långsamma. Här nedan följer inspiration när det handlar om långsamma rörelser, nämligen Felix Lancelot:Varför ökar intresset för många österländska ”metoder/förhållningssätt såsom yoga, meditation, qi gong etc? Jo, mycket av detta bygger just på långsamhet och kontrollerade långsamma rörelser. Jag höll nyligen en utbildning tillsammans med en av mina kollegor om hur vår hjärna fungerar och vikten av balans då en kund plötsligt utbryter: ”NU förstår jag varför det var så bra det jag gjorde när jag tränade karate (Kata). Först fick vi göra allt extremt långsamt för att vi överhuvudtaget skulle kunna göra detta snabbt.” Något att tänka på tycker jag.

 

Så mitt i allt detta tror jag att det handlar mycket om något annat som det också pratas mycket om i Asien, nämligen DISCIPLIN. Trots mycket att göra tror jag verkligen att det är viktigt att ta mig tid för det långsamma, typ yoga, långsamma promenader, meditation etc. Först då tror jag att vi som människor har chansen att hålla mer långsiktigt. Jag önskar att jag förstått detta långt tidigare när jag satsade helhjärtat på att bli en av världens bästa sprinter.


Ha en riktigt skön, avslappnad och långsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam jul!

 

Puss på er!2009-12-03 Peter N